Rokitnik, Superfoods

SUPERFOODS, chwilowa moda czy żywność XXI wieku?

W dobie przetworzonej żywności oraz nieustannego braku czasu sięgamy po łatwo dostępne produkty o niskiej wartości odżywczej, które często są pozbawione witamin i składników odżywczych, ale za to naszpikowane substancjami chemicznymi przedłużającymi ich trwałość i świeżość.

Jemy więcej niezdrowych, oczyszczonych mechanicznie produktów, zaniedbujemy aktywność fizyczną, często przebywamy w zanieczyszczonych miejscach. Organizm człowieka coraz ciężej radzi sobie z tak negatywnymi bodźcami płynącymi ze środowiska.

Masowo dyskutuje się nad tymi problemami a rozwój social media blogów o tematyce zdrowotnej i kulinarnej, które wysypały się jak grzyby po deszczu zmusza nas do poszukiwań i dociekań na temat właściwej diety i zdrowych produktów – to pozytywny czynnik mody, bo pcha nas w kierunku większej świadomości nas samych i mechanizmów, które nami kierują. Jedzenie stało się gwiazdą, tematem, o którym się mówi i pisze. I to jest pozytywne, bo przecież jesteśmy tym, co jemy!

 

Bardzo popularne stało się określenie superfoods, czyli produkty o wysokiej wartości odżywczej. Które oprócz wartości takiej jak smak i aromat posiadają cenne dla organizmu człowieka składniki m.in. witaminy, sole mineralne, antyoksydanty, i wiele innych związków biologicznie aktywnych. Superfoods są przez wielu uznawane za naturalne preparaty lecznicze, które mogą zapobiegać poważnym chorobom układu krążenia, układu odpornościowego. Są w stanie powstrzymać rozwój komórek rakowych oraz zahamować proces starzenia się organizmu. Znane od wieków ze swoich właściwości leczniczych i opisywane w najstarszych dziełach.  Produkty określane mianem superfoods spożywane systematycznie i połączone z aktywnym trybem życia będą wywierały prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Zapoczątkowany trend na super żywność odkrył na nowo wiele zapomnianych produktów. Przykładem może być rokitnik znany od pokoleń. Społeczeństwo od czasów szybkiej i taniej żywności zaczęło przechodzić w erę super żywności. Niewątpliwie przyczynia się do tego moda na bycie fit, rozwój mediów społecznościowych, blogów o tematyce zdrowotnej opisujące cudowne i zbawienne właściwości super żywności.

Moda na bycie fit, uprawianie sportu pociągnęła za sobą wiele zmian. Społeczeństwo od czasów szybkiego i taniego jedzenia zaczęło przechodzić w erę superżywności.

Znane i zapomniane regionalne produkty zyskały nową oprawę stały się antidotum na wiele problemów związanych ze zdrowiem i samopoczuciem.

Nie istnieje oficjalna lista kategoryzująca, które produkty są superfoods. Pewne jest to że produkty określane mianem superfoods spożywane systematycznie i połączone z aktywnością fizyczną mają pozytywny, prozdrowotny wpływ na nasz organizm.

Dlaczego o to powody:

Superfoodsy zawierają:

– przeciwutleniacze

– działają przeciwzapalnie

– regulują metabolizm

– obniżają stężenie cholesterolu

– obniżają ciśnienie

– ochronne dla serca

– przeciwnowotworowe

– oczyszczające z toksyn.

Umiar systematyka w spożywaniu odgrywają ogromną rolę.

Nasze Polskie Superfoods: dlaczego są super?? Na przykładzie rokitnika.

Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych jest niezwykle cenną i wciąż niedocenianą rośliną, której miąższ zawiera wartościowy olej. Już w starożytności zauważono właściwości lecznicze rokitnika – początkowo używany był, jako środek leczniczy dla koni. Wzmianka w traktacie medycyny tybetańskiej wskazuje, że używano go przy łagodzeniu kaszlu, problemach z krążeniem, jako środek zatrzymujący biegunkę oraz gaszący pragnienie.

 width=

Superwartości: Owoce rokitnika zawierają wodę, związki fenolowe, cukry, taniny, karotenoidy, witaminy i inne substancje biologicznie aktywne. Jest ich w rokitniku około 190. Owoc zawiera aż 70 % kwasów tłuszczowych i w przewadze są to kwasy nienasycone. Owoce rokitnika obfitują w składniki mineralne, takie jak: magnez, potas wapń, żelazo, sód  i witaminy C, A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Wysoka zawartość witaminy C oraz brak enzymu askorbinazy czyni owoc ten niezwykle cennym w zawartość tej witaminy.

Owoce rokitnika stosuje się w chorobach układu naczyniowego, moczowego, przewodu pokarmowego. Można zrobić z niego wiele produktów, soki, musy, dżemy, nalewki, kremy, czy olej.

 width=

Super żywność ma stanowić alternatywę dla suplementów. Uzupełniać niedobory, których nie dostarczamy w coraz bardziej zubożałej żywności.

 

A teraz prezent dla Ciebie!

KUPON RABATOWY w wysokości

10 %

na produkty poniżej!

KOD KUPONU:

SUPERFOODS

Wpisz w koszyku przy składaniu zamówienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *