Gmina Busko to czysty i ekologiczny obszar uzdrowiskowy. Charakteryzuje się największym nasłonecznieniem w skali roku. Wapienne, urodzajne gleby sprawiają, że dojrzewające tu owoce w smaku nie mają sobie równych. Wielokrotnie spotykaliśmy się z opiniami, iż nasze owoce są zdecydowanie smaczniejsze od tych z innych obszarów kraju.
W stronę prawdziwych smaków.
Doceniając te niezwykłe walory od kilku dobrych lat nasze gospodarstwo produkuje naturalne soki tłoczone wykorzystując do tego własne owoce. Jako nieliczni odchodzimy od uprawy towarowych nowych odmian.
W kręgu naszego zainteresowania znalazły się dawne, zapomniane już odmiany. Są to jabłonie odmian: Papierówka, Koksa, Antonówka. Śliwki Damacha i Węgierka Zwykła.
Jak wiemy stare odmiany to charakterystyczny, głęboki smak i aromat a także co zostało potwierdzone badaniami znacznie większy udział wartości odżywczych.
Od Pasieki do przetworów.
Wszystko zaczęło się w 2018 roku od wielkiego urodzaju czereśni. To właśnie wtedy Pan Janusz, który prowadzi Gospodarstwo Pasieczne, podjął decyzję aby z części owoców zrobić konfiturę czereśniową, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Od tego czasu zaczęło się eksperymentowanie z recepturami. Od samego początku głównym zamysłem były smaczne ale przede wszystkim zdrowe przetwory. Bez dodatku konserwantów o obniżonej zawartości cukru.
Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?
Po licznych eksperymentach udało się odpowiedzieć na to pytanie. Sekretem przetworów jest użyty surowiec. Stopień dojrzałości jest kluczowym elementem. W momencie kiedy zrezygnujemy z dodatku cukru musimy mieć odpowiednio dojrzały surowiec, maksymalnie wysłodzony. Tu właśnie pojawiła się potrzeba współpracy z doświadczonym producentem, który odpowiednio przygotuje owoce na przetwór. – podkreśla Pan Janusz.
Daleko nie trzeba było szukać bo po sąsiedzku jest J@BUSKO.PL a oni wiedzą jak wyprodukować owoc, który smakuje. – puentuje Janusz.
Nasze gospodarstwa współpracują już ze sobą na różnych polach. Wspólnie rozwijamy turystykę kulinarną w projekcie Ponidziańskiego Duktu , dlatego nowy obszar nie stanowił dla nas problemu. Szybko podjęliśmy decyzję o nowym wyzwaniu.
Nowa marka – produkty.
Tak w obecnym, ciężkim dla branży roku zrodziła się nowa marka OSTOJA SMAKU. Jej głównym celem jest tworzenie naturalnych produktów takich jak dżemy, konfitury, musy owocowe oraz inne w sferze małego przetwórstwa. Pierwszym filarem będą owoce dawnych odmian i obrona ich smaku. Drugi to minimalizacja cukru jedynie do zawartości naturalnej fruktozy. Pragniemy aby nasze produkty były zarówno smaczne jak i zdrowe. To szczególnie ważne w obecnych czasach, kiedy mamy masowy wysyp chorób cywilizacyjnych w tym cukrzycy i otyłości – dodaje Jurek z J@BUSKO.PL
Obecnie marka Ostoja Smaku to 5 filarowych produktów. Powidła z różnych odmian śliwek to trzon marki, udoskonalany od kilku lat. W tym roku eksperymentalnie pojawił się mus z czerwonego agrestu, który charakteryzuje się wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Czarna porzeczka w postaci niezwykle kwaskowej konfitury też zasługuje na uznanie. Natomiast z naszej sadowniczej inicjatywy i miłości do coraz bardziej popularnego rokitnika zrodził się Mus Jabłkowy połączony z tym super owocem. Mamy nadzieję, że stanie się on hitem porównywalnym z naszym sokiem jabłkowym z rokitnikiem.
Gdzie kupić?
Produkty marki Ostoja Smaku można zakupić w naszym firmowym sklepie w Kielcach przy ulicy Małej 5. Jest to ścisłe centrum miasta, przy Kieleckim Rynku.
W Olejarni Zagłoby w Mikułowicach, gdzie od niedawna funkcjonuje Sklepik z najwyższej jakości produktami lokalnymi a także regionalnymi.