Aktualności, Producenci

Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?

Gmina Busko to czysty i ekologiczny obszar uzdrowiskowy. Charakteryzuje się największym nasłonecznieniem w skali roku. Wapienne, urodzajne gleby sprawiają, że dojrzewające tu owoce w smaku nie mają sobie równych. Wielokrotnie spotykaliśmy się z opiniami, iż nasze owoce są zdecydowanie smaczniejsze od tych z innych obszarów kraju.

Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?
Ostoja Smaku to krótkie serie z sezonowych odmian. Na zdjęciu konfitura ze śliwki Early Blue.

W stronę prawdziwych smaków.

Doceniając te niezwykłe walory od kilku dobrych lat nasze gospodarstwo produkuje naturalne soki tłoczone wykorzystując do tego własne owoce. Jako nieliczni odchodzimy od uprawy towarowych nowych odmian.

W kręgu naszego zainteresowania znalazły się dawne, zapomniane już odmiany. Są to jabłonie odmian: Papierówka, Koksa, Antonówka. Śliwki Damacha i Węgierka Zwykła.

Jak wiemy stare odmiany to charakterystyczny, głęboki smak i aromat a także co zostało potwierdzone badaniami znacznie większy udział wartości odżywczych.

jabusko-08
Dawne odmiany owoców. To właśnie z nich powstają produkty Ostoja Smaku.

Od Pasieki do przetworów.

Wszystko zaczęło się w 2018 roku od wielkiego urodzaju czereśni. To właśnie wtedy Pan Janusz, który prowadzi Gospodarstwo Pasieczne, podjął decyzję aby z części owoców zrobić konfiturę czereśniową, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Od tego czasu zaczęło się eksperymentowanie z recepturami. Od samego początku głównym zamysłem były smaczne ale przede wszystkim zdrowe przetwory. Bez dodatku konserwantów o obniżonej zawartości cukru.

Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?
Pasieka Pęczelice Janusz Gębicz. Na zdjęciu pomysłodawca Ostoji Smaku.

Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?

Po licznych eksperymentach udało się odpowiedzieć na to pytanie. Sekretem przetworów jest użyty surowiec. Stopień dojrzałości jest kluczowym elementem. W momencie kiedy zrezygnujemy z dodatku cukru musimy mieć odpowiednio dojrzały surowiec, maksymalnie wysłodzony. Tu właśnie pojawiła się potrzeba współpracy z doświadczonym producentem, który odpowiednio przygotuje owoce na przetwór. – podkreśla Pan Janusz.

Daleko nie trzeba było szukać bo po sąsiedzku jest J@BUSKO.PL a oni wiedzą jak wyprodukować owoc, który smakuje. – puentuje Janusz.

Nasze gospodarstwa współpracują już ze sobą na różnych polach. Wspólnie rozwijamy turystykę kulinarną w projekcie Ponidziańskiego Duktu , dlatego nowy obszar nie stanowił dla nas problemu. Szybko podjęliśmy decyzję o nowym wyzwaniu.

Ostoja Smaku czyli jak zatrzymać smak lata?
Krótkie serie z owoców dostępnych sezonowo stanowią niezwykle ciekawe urozmaicenie oferty.

Nowa marka – produkty.

Tak w obecnym, ciężkim dla branży roku zrodziła się nowa marka OSTOJA SMAKU. Jej głównym celem jest tworzenie naturalnych produktów takich jak dżemy, konfitury, musy owocowe oraz inne w sferze małego przetwórstwa. Pierwszym filarem będą owoce dawnych odmian i obrona ich smaku. Drugi to minimalizacja cukru jedynie do zawartości naturalnej fruktozy. Pragniemy aby nasze produkty były zarówno smaczne jak i zdrowe. To szczególnie ważne w obecnych czasach, kiedy mamy masowy wysyp chorób cywilizacyjnych w tym cukrzycy i otyłości – dodaje Jurek z J@BUSKO.PL

 class=
Czarny Koń roku 2020 Mus Jabłkowy z dodatkiem owoców Rokitnika.

Obecnie marka Ostoja Smaku to 5 filarowych produktów. Powidła z różnych odmian śliwek to trzon marki, udoskonalany od kilku lat. W tym roku eksperymentalnie pojawił się mus z czerwonego agrestu, który charakteryzuje się wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi. Czarna porzeczka w postaci niezwykle kwaskowej konfitury też zasługuje na uznanie. Natomiast z naszej sadowniczej inicjatywy i miłości do coraz bardziej popularnego rokitnika zrodził się Mus Jabłkowy połączony z tym super owocem. Mamy nadzieję, że stanie się on hitem porównywalnym z naszym sokiem jabłkowym z rokitnikiem.

Gdzie kupić?

Produkty marki Ostoja Smaku można zakupić w naszym firmowym sklepie w Kielcach przy ulicy Małej 5. Jest to ścisłe centrum miasta, przy Kieleckim Rynku.

W Olejarni Zagłoby w Mikułowicach, gdzie od niedawna funkcjonuje Sklepik z najwyższej jakości produktami lokalnymi a także regionalnymi.

A dla tych, którzy chcą zrobić bezpieczne zakupy z dostawą pod same drzwi polecamy nasz sklep internetowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *