Aktualności, Rokitnik, Superfoods

ROKITNIK dlaczego warto go stosować?

Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy.  Jego owoce mają w sobie sok z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach.

Zobacz zalety rokitnika:

Rokitnik, dostarcza nam ponad 190 bioaktywnych składników:

14 witamin(A, grupa B, C , D, E, K, P)

4 prowitaminy, 18 aminokwasów

11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)

22 kwasy tłuszczowe, w tym:

omega 3, omega 6, omega 7, omega  9

wiele silnych antyoksydantów

36 typów  flawonoidów,

fenole

42 typy lipidów.

Rokitnik w porównaniu

Rokitnik ma 3 razy więcej witaminy A niż marchew, witaminy C- 10 razy więcej niż cytryna a witaminy E – około 4 razy więcej niż pestki słonecznika.

Rokitnik Wit E 1

Pod względem zawartości Wit. C ustępuje tylko owcom dzikiej róży.

W 100g owocu rokitnika znajduje się ok 600mg kwasu askorbinowego (dla porównania  w cytrynie od 50 -60 mg w 100g).

Rokitnik Wit C 1
rokitnik

Działanie rokitnika na nasz organizm:

Rokitnik Model
rokitnik

Spożywanie rokitnika ma nieoceniony wpływ  na nasze zdrowie.

Rokitnik jest wykorzystywany w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Badania potwierdziły jego pozytywny wpływ na poszczególne układy organizmu ludzkiego i tak na przykład:

układu sercowo – naczyniowego,

moczowego,

immunologicznego,

a także na wrzody żołądka, cukrzycę, choroby skóry.

Składniki aktywne takie jak flawonoidy zawarte w ekstraktach i olejach z nasion i owoców rokitnika wywierają korzystny wpływ u chorych na choroby nowotworowe.

Spożycie rokitnika po chemioterapii pomaga szybciej wrócić do zdrowia.

Rokitnik ponadto zwalcza patogenne drobnoustroje oraz zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego.

Jednym  z najbardziej cenionych produktów z rokitnika jest sok oraz mus otrzymywany przez wyciskanie lub przecieranie całych jego owoców.

Ze względu na skład chemiczny produkt ten jest kwaśny oraz gorzki.

Do bezpośredniego spożycia zwykle wymaga rozcieńczenia wodą lub słodszym sokiem (jabłkowym, marchwiowym,  porzeczkowym, wiśniowym, malinowym, buraczkowym itp.).

W podsumowaniu,

stwierdzić należy, że cenny skład soku  i musu z jagód rokitnika wpływa korzystnie na poprawę ogólnego stanu zdrowia

Szczególnie polecany jest osobom o obniżonej odporności dzieciom , osobom starszym a także kobietom ciężarnym i karmiącym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *