Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Jego owoce mają w sobie sok z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach.
Zobacz zalety rokitnika:
Rokitnik, dostarcza nam ponad 190 bioaktywnych składników:
14 witamin(A, grupa B, C , D, E, K, P)
4 prowitaminy, 18 aminokwasów
11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
22 kwasy tłuszczowe, w tym:
omega 3, omega 6, omega 7, omega 9
wiele silnych antyoksydantów
36 typów flawonoidów,
fenole
42 typy lipidów.
Rokitnik w porównaniu
Rokitnik ma 3 razy więcej witaminy A niż marchew, witaminy C- 10 razy więcej niż cytryna a witaminy E – około 4 razy więcej niż pestki słonecznika.
Pod względem zawartości Wit. C ustępuje tylko owcom dzikiej róży.
W 100g owocu rokitnika znajduje się ok 600mg kwasu askorbinowego (dla porównania w cytrynie od 50 -60 mg w 100g).
Działanie rokitnika na nasz organizm:
Spożywanie rokitnika ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Rokitnik jest wykorzystywany w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Badania potwierdziły jego pozytywny wpływ na poszczególne układy organizmu ludzkiego i tak na przykład:
układu sercowo – naczyniowego,
moczowego,
immunologicznego,
a także na wrzody żołądka, cukrzycę, choroby skóry.
Składniki aktywne takie jak flawonoidy zawarte w ekstraktach i olejach z nasion i owoców rokitnika wywierają korzystny wpływ u chorych na choroby nowotworowe.
Spożycie rokitnika po chemioterapii pomaga szybciej wrócić do zdrowia.
Rokitnik ponadto zwalcza patogenne drobnoustroje oraz zmniejsza skutki stresu oksydacyjnego.
Jednym z najbardziej cenionych produktów z rokitnika jest sok oraz mus otrzymywany przez wyciskanie lub przecieranie całych jego owoców.
Ze względu na skład chemiczny produkt ten jest kwaśny oraz gorzki.
Do bezpośredniego spożycia zwykle wymaga rozcieńczenia wodą lub słodszym sokiem (jabłkowym, marchwiowym, porzeczkowym, wiśniowym, malinowym, buraczkowym itp.).
W podsumowaniu,
stwierdzić należy, że cenny skład soku i musu z jagód rokitnika wpływa korzystnie na poprawę ogólnego stanu zdrowia
Szczególnie polecany jest osobom o obniżonej odporności dzieciom , osobom starszym a także kobietom ciężarnym i karmiącym.