Olejarnia Zagłoby – lokalnie, smacznie i zdrowo
Zapraszamy Państwa w podróż na Ponidzie. To właśnie tutaj znajduje się mała, rodzinna manufaktura gdzie tłoczy się naturalne oleje.
Chcemy odtwarzać proces tłoczenia oleju, jaki miał miejsce na polskiej wsi 150 lat temu. Pozwala to naszym olejom zachować wszystkie właściwości zdrowotne oraz charakterystyczny dla każdej rośliny smak i zapach.
Tymi słowami Pan Mariusz rozpoczyna pokaz tłoczenia oleju na zabytkowej 150 – letniej prasie. To naprawdę imponująca maszyna.
Zabytkowa linia złożona jest z trzech elementów. Pierwszy to urządzenie do płatkowania ziarna, drugi to prażalnik opalany drewnem, trzeci to masywna 150 letnia prasa tłokowa.
Znajdujemy się pod wiatą razem ze sporą grupą kuracjuszy z buskich uzdrowisk, którzy przyjeżdżają do Olejarni na cykliczne pokazy. Panuje tu wyjątkowa atmosfera. W prażalniku na ziarno pali się ogień. Na podłodze w wiklinowych koszach znajdują się ziarna z których produkowany jest olej. Widzimy tu ziarna: dyni, czarnuszki, rzepaku, lnianki siewnej czy maku. W powietrzu unosi się przyjemny zapach oleju. Siadamy na drewnianej ławie i słuchamy Pana Olejarza.
Podczas prażenia ziarna Pan Mariusz przedstawia, krótką historię Bicia Oleju na polskiej wsi, następnie przesypuje ziarno do dużego cylindra gdzie po kilku ruchach dużą śrubą wszystko jest gotowe do finalnego wyciskania życiodajnej cieczy. Teraz nasza kolej bo gospodarz zaprasza nas do pomocy w tej czynności. Kilka osób wstaje i gromadzi się wokół prasy. Zaczynamy kręcić śrubą, która wprawia w ruch tłok. Po kilku obrotach olej zaczyna spływać do naczynia. Udało się!
Teraz najprzyjemniejsza część pokazu czyli degustacja. Na każdego uczestnika czeka już chlebek z pobliskiej piekarni. My także bierzemy kawałeczek i maczamy go w świeżym, jeszcze ciepłym oleju.
Smak jest fenomenalny, nie porównywalny z niczym co do tej pory jedliśmy. Pan Mariusz opowiada o korzyściach spożywania olei wytwarzanych w ten sposób.
Korzyści ze spożywania tłoczonych na zimno olei.
W ziarnie znajduje się cała życiodajna moc potrzebna roślinie do wzrostu – podkreśla Pan Mariusz i zaprasza nas do stołu na degustację gotowych olei.
Różnią się od siebie kolorem, gęstością oraz smakiem. Każdy również spełnia inną rolę dla naszego organizmu. I tak olej z czarnuszki, który nazywany jest złotem faraonów, ma właściwości ochronne dla naszych nerek i wątroby. Leczy się nim dolegliwości żołądkowe. Posiada właściwości antynowotworowe. Z kolei olej lniany to doskonały sposób na miażdżycę ponieważ obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Na uwagę zasługuje również olej z orzecha włoskiego, który według nas w smaku nie ma sobie równych. Posiada on podobnie jak same orzechy właściwości wpływające korzystnie na nasz układ nerwowy. Podobnie działa olej z konopii, który oprócz tego wspiera układ immunologiczny oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Zalet jest znacznie więcej dlatego pozostawimy Państwu przyjemność ich odkrywania.
Na zakupy!
Po każdym pokazie można zrobić zakupy u Pana Mariusza i zabrać do domu tyle olei ile potrafimy udzwignąć. Produkty z Olejarni dostępne są również w coraz to większej ilości miejsc na terenie kraju. Również w naszym sklepie firmowym możecie Państwo zakupić te wspaniałe produkty.
Zobacz również
https://pl-pl.facebook.com/PonidzianskimDuktem/ – Turystyka Kulinarna